Wij Nederlanders hebben de neiging muziek uit Nederland minder te vinden. Nederlands de taal wordt vaak al als inferieur gezien, zelfs. Ik vind dat altijd jammer—hoe kan een taal nou inherent ongeschikt zijn voor muziek? Russisch en Duits hebben ook rare keelklanken, maar dat is mooi en exotisch... Nederlands en Nederlanders daarentegen zijn lui en plat en lomp! Een vooroordeel, en volledig onterecht. Nederlandse poëzie kan zeer goed zijn, waarom dan niet gezongen?

Quirinus van Blankenburg, een van de componisten wiens werk ik ga uitvoeren, liep daar ook al tegenaan: "Als ik voor eenige jaren een stuk muzyk van mijn maakzel plagt te vertoonen, das was 't nooit prijsbaar; maar als ik in de plaats van mijn naam Van Blankenburg in het Italiaansch Di Castelbianco ('t welk hetzelfde is) daaronder zette, dán was 't uytnemend schoon." Als hij dan later "het momaanzigt afdeed, begon weer d'eige historie".

Terminologie uit het IPA bij het klassieke zangonderwijs

Dat uitspraak bij de klassieke zangkunst belangrijk is zien wij op het Utrechts Conservatorium als vrij vanzelfsprekend. In dit korte verslag verken ik hoe het Internationaal Fonetische Alfabet potentieel extra handvatten zou kunnen geven om het over taalklanken te hebben in een zangles op een technische ondubbelzinnige manier.
Bas_Ammerlaan-eindopdracht.pdf
Sebastiaan Ammerlaan

Sebastiaan Ammerlaan

11 Maart 1990
  1. Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

    Mijn specialisme is tweedelig: enerzijds het verkennen van minder bekende muziek, zij het gloednieuw of oud en vergeten. Anderzijds ensemblezang, samenzang is mijn hele studieperiode mijn focus geweest.

  2. Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

    Ik zou het liefst bekend staan als een betrouwbare zanger die men graag bij koor- of operaprojecten uitnodigt. Ik hoef geen beroemd solist te worden—ik voel me het meest op mijn gemak bij het creëren van een mooie totaalklank. Muziek, met andere woorden, staat op nummer één, niet ikzelf. Over vijf jaar hoop ik actief te zijn bij verschillende professionele muziekgezelschappen en met kunst waar ik achter sta mijn brood te kunnen verdienen.

  3. Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

    Het belangrijkste dat ik heb geleerd is hoe ik mezelf een plek moet geven op een podium als solist en zanger. Van huis uit ben ik altviolist, wat me qua zelfverzekerdheid als solist niet geholpen heeft. Ik heb geleerd de muzikale kwaliteiten van instrumentalist te omarmen en daar de afgelopen jaren vaardigheden als zelfverzekerde zanger aan toegevoegd.

  4. Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

    In mijn jeugd zat ik in nationale orkesten en koren voor jong talent: zowel het Jeugd Orkest Nederland als het Nationaal Jeugdkoor. Ik liep al stage bij het Groot Omroepkoor en het koor van de DNO en ben al een aantal jaar terugkerend ensemblelid bij het operakoor van het Bredewegfestival in Amsterdam. Ook zing ik in het Bach Choir of the Netherlands en heb ik deelgenomen aan het Tenso Youth Choir en Meesters & Gezellen, waarbij ik veel professionals uit het werkveld heb ontmoet.