Venlo Greenpark is een ruim opgezet park met een netwerk van lokale bedrijven, gerelateerd aan de agro- en voedingssector. Enerzijds is het park een landschapspark met een publiek karakter, waarbij de consument opnieuw aansluiting kan vinden bij de (lokale) voedselproductie. Anderzijds beschermt het als agropark de open ruimte en de voedselproducerende functie ervan.

Mijn project is een reactie op de huidige situatie. De locatie is momenteel onderhevig aan een verdozing van het landschap. Greenport Venlo is een uit de hand gelopen bedrijvencluster en heeft een invulling gekregen met grote, grijze distributiecentra. Dit gaat voorbij aan het oorspronkelijke doel van tuinbouwcluster. De identiteit van het landschap gaat hierdoor verloren.

Met mijn ontwerp trekken diverse doelgroepen naar het gebied, waarbij de relatie tussen ondernemers, consumenten en het landschap wordt versterkt.
Procesboek Greenpark 2020 Tessa Verstegen.pdf
Procesboek van het project Venlo Greenpark.
render boerderijwinkel.jpg
Boerderij met eigen verswinkel, waar verse streekproducten worden verkocht.
render vineyard versie 2.jpg
Wijngaard met eigen restaurant, waar streekwijn wordt geserveerd.
Tessa Verstegen

Tessa Verstegen

16 juni 1998
 1. Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

  Als ruimtelijk ontwerper ga ik veelal dromend te werk. Ik laat me leiden door verhalen die zich ontwikkelen in mijn hoofd, waar uiteenlopende concepten uit voortkomen. Door de combinatie van een studie aan de kunstacademie en mijn interesse in stedenbouw en landschapsarchitectuur ben ik mezelf aan het ontwikkelen tot een creatieve ontwerper die onderwerpen vanuit een breder perspectief bekijkt: wat er was, wat er is en wat er kan. Met mijn ontwerpen wil ik mensen op een duurzame manier dichter bij elkaar brengen, waarbij ik een adviserende/inspirerende rol vervul.

 2. Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

  Over vijf jaar hoop ik een master afgerond te hebben of me in de afstudeerfase hiervan te bevinden. Ik wil me graag verder ontwikkelen in de richting stedenbouw en landschapsarchitectuur. Deze master hoop ik in Tilburg te kunnen volgen, of wellicht in Kopenhagen. Waarom in het buitenland? Omdat het kan!

  Ik wil graag iets kunnen betekenen in de ontwikkeling van landschap en stedenbouw in Limburg. Tijdens mijn studie heb ik steeds in mijn achterhoofd gehouden dat ik de kennis die ik in de grote steden Utrecht, Amsterdam en Rotterdam heb vergaard mee terug wil nemen naar Limburg.

 3. Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

  Ik begon deze studie zonder enige kennis van het vakgebied. Ik was daardoor heel onzeker over mijn projecten. In mijn tijd aan de HKU heb ik geleerd om te durven, en om trots te zijn op wat ik ontwerp. Durf jezelf te laten zien, durf te ontwerpen en durf vooral te dromen!

 4. Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

  Project: Oostijl
  Boekpublicatie, 2017
  Opdrachtgever: ondernemersvereniging Puur Oost
  Locatie: Schildersbuurt, Utrecht

  Project: Ontwerp Amersfoort Centraal
  Publieke tentoonstelling, 2018
  Opdrachtgever: Academie van de Stad
  Locatie: Gemeentehuis Amersfoort