In 2015 ontmoette ik Jo via een language exchange-website, we raakten aan de praat via chat en na een tijdje werden we verliefd. Het enige probleem was: Jo woonde in Canada en ik in Nederland. Voordat ik hem in het echt ontmoette, vroeg ik hem een gedragen T-shirt naar me op te sturen, zodat ik zijn lichaamsgeur al kon ruiken. Hij overleed plotseling vorig jaar en na een tijd besloot ik mijn rouw creatief te verwerken en mijn verhaal te vertellen.

Ik heb herinneringen aan hem die sterk verbonden zijn met geuren. Omdat we zo ver van elkaar vandaan woonden, waren herinneringen en bellen vaak het enige wat ik had. Dit project is een tijdlijn van onze relatie, herinneringen verteld in geuren. Geuren zoals dat T-shirt wat ik in het begin van onze relatie van hem kreeg, onze eerste ontmoeting toen ik rotte kip rook in zijn appartement, onze favoriete cocktails en date avonden, maar ook hoe het ziekenhuis rook, de geur van ziekte en rouw na het afscheid nemen.
_6030017.jpg
T-shirt
Jo and I met online. I lived in the Netherlands while he lived in Canada, so we started dating long distance.

Scent had always been important to me especially in dating. So before we even met in real life I asked him to send me worn t-shirts from Canada so I could smell his personal scent.

Geur uit stof halen (zoals gedragen t-shirts) is vrijwel niet mogelijk, je zal hooguit water met een muf geurtje kunnen krijgen dat snel vervliegt. Deze geur is nagemaakt van T-shirts die ik nog van hem heb en bevat onder andere Civet, een geur die normaal gewonnen werd uit Civet katten (er bestaat ook een nagemaakte versie). Deze heeft een zeer sterke geur en doet aan urine denken. Maar hij werkt erg goed in parfums ook om iets menselijk te maken.
_6030018.jpg
Rotten chicken
We first met in real life in December 2017, both of us flew to Vancouver airport. He had visited his parents in Japan while I came over to have my Christmas break with him.

The first things I smelled when I walked through his apartment door was rotting chicken. He’d forgotten to throw out the raw chicken he had in his fridge before he left for Japan for a few weeks.

Deze geur bestaat uit een aantal componenten: amyl vinyl carbinol - een geur die omschreven wordt als 'fungal chicken' en butyric acid - een boterzuurachtige geur.
_MG_3695.jpg
Him
Whilst his body smell is the one that got soaked in his T-shirt, this one is the scent that clung to him often. It’s a combination of tobacco and whiskey.

Deze geur is een combinatie van een zelf gedistilleerde tabakgeur en de geur ‘whiskey’ die later in het project nog eens voorkomt.
_6030020.jpg
Fireworks
Every summer Vancouver holds a fireworks festival. It was tradition for us to watch the fireworks and have drinks afterwards.

Zelf een buskruitgeur samenstellen was heel moeilijk en dus heb ik een buskruitgeur besteld uit Amerika en zelf aangevuld met een beetje van de whiskeygeur om de rokerigheid sterker te maken. Ook zit er cadeolie en berkenteer in.
_6030027.jpg
Car ride
In the summer of 2018 we went on a houseboating trip with our friends. The car ride there took about five hours and was the first time I saw anything of Canada outside of Vancouver.

Elementen in deze geur bestaan uit nieuw autoleer, benzine, lucht (lucht heeft natuurlijk geen specifieke geur, maar er bestaan wel geuren die aan verse lucht doen denken) en indole. Indole wordt omschreven als 'animalic, floral-heady, faecal, naphthelene / moth-balls'. Ik gebruik deze geur vaak ook om een geur een menselijk element te geven.
_6030026.jpg
Hospital
I know there is no lead up to this scent, it came as a shock for me too. Beginning of February 2019 Jo had a sudden brain hemorrhage. He passed away in the hospital in Vancouver on February 14th. This series of scents are my most memorable memories of my relationship with him.

Voor het eindgedeelte van mijn verhaal wilde ik meerdere geuren van mijn afscheid van Jo, ten eerste de ziekenhuisgeur. Jo lag op de Intensive Care, ik kan me nog goed de steriele geur herinneren. In deze geur bestaat dat vooral uit de geur van schoonmaakmiddelen.
_6030024.jpg
Whiskey
As you may have smelled before, Jo was a huge whiskey fan. When me and his friends were at the ICU we decided we wanted to say goodbye by drinking his favourite.

Just before he was taken off of life support we all had a sip of whiskey, it’s the last smell that ever got associated with him. I can’t smell whiskey without remembering his goodbye.
_MG_3696.jpg
Dit is een fictieve geur. Voor mij voelt deze geur als ziekte en verdriet. Het is een zware en heftige geur; het heeft iets weg van het zure van overgeven. Het is menselijk en dierachtig tegelijkertijd.
_6030025.jpg
Me (grieving)
This is me, again. But this time my scent has changed. This is what I smell like when I'm grieving.

Deze geur is grotendeels dezelfde als de 'gewone me-geur'. Het is dus mijn lichaamsgeur, maar licht aangepast naar hoe een persoon die rouwt zou ruiken. Mijn labpartner heeft hier weer meegeholpen. Volgens haar veranderde mijn lichaamsgeur ook naar iets sterkers en zwaarders toen Jo net was overleden. Deze geur is daar een namaak van.
_MG_3685.jpg

Odorama: The fumes of death

Op 25 Juni doe ik mee aan een maandelijks terugkerend event bij Mediamatic genaamd Odorama, dit event staat geheel in teken van geur met elke maand een ander thema. Het thema van Juni is The fumes of death waarbij ik mijn project ga presenteren. Tickets kan je vinden via de Mediamatic website https://www.mediamatic.net/en/page/377856/the-fumes-of-death.
Steffie Baaijens

Steffie Baaijens

15 september 1990
 1. Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

  Ik vertel verhalen door middel van geuren.

  Geur was altijd erg belangrijk voor mij; van de geur van een dierbaar persoon die overleden is, geurherinneringen aan vuurwerkshows, popcorn met boter, rotte kip tot de geur van een ziekenhuis. Geur is voor mij de beste tool om herinneringen op te halen.
  Zo vertaal ik mijn persoonlijke herinneringen in verschillende geuren die in een tijdlijn te ruiken zijn. Ik trek je met je neus mijn wereld in en zo maak je mijn verhaal mee.

 2. Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

  Ik wil mijzelf zoveel mogelijk blijven ontwikkelen en ik hoop de komende jaren te blijven groeien als zelfstandig ontwerper.

 3. Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

  Bij HKU heb ik alle vrijheid gekregen om mezelf als maker te ontwikkelen en zo een eigen handschrift te vinden. Ik heb er het zelfvertrouwen gevonden om mijn persoonlijke verhalen te vertellen binnen mijn ontwerpen en die met een publiek te delen. Mijn projecten zijn een uitlaatklep waarin ik volledig mijzelf kan uiten.

 4. Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

  Op 25 juni doe ik mee aan een maandelijks terugkerend event bij Mediamatic genaamd Odorama. Dit event staat geheel in het teken van geur, met elke maand een ander thema. Het thema van juni is 'The fumes of death', waarbij ik mijn project ga presenteren. Tickets kun je vinden via de website van Mediamatic, https://www.mediamatic.net/.