Niet wachten, maar participeren | Centraal staat de transformatie van het AZC van niemandsland naar tussenruimte waar men kan bouwen aan een nieuwe identiteit. Door ruimtelijke ingrepen afgestemd op menswaardig verblijven, programmering en activiteiten wordt het AZC meer dan alleen een dak boven het hoofd waar een vluchteling wacht op status of uitzetting. Het wordt een plek waar men weer grip kan krijgen op het eigen leven, waar toekomstperspectief wordt gecreëerd, drijfveren worden benut, kennisoverdracht plaatsvindt en men kan teruggeven aan de gemeenschap in plaats van alleen maar ‘nemen’.

Ik wil enerzijds laten zien hoe het anders en vooral beter kan (ideaalbeeld) en anderzijds realistische bouwstenen ontwikkelen voor haalbare oplossingen. Voor dit project werk ik aan een casus voor het AZC Joseph Haydnlaan in Utrecht.
plein crop 2.png
ontwerpuitgangspunten crop.png
Ontwerpuitgangspunten
tijdeijkelaag-pijltjes crop.png
Tijdelijke laag - haalbare interventies
bouwstenen crop.png
Bouwstenen - haalbare interventies
BIRDEYE1shaded.png
Centraal plein als kloppend hart van het AZC

Onderzoeksrapportage - Leefbaarheid in het AZC

Dit onderzoek focust zich op het verbeteren van
het maatschappelijk probleem betreft de opvang van vluchtelingen in
Nederland door:
•de problemen en knelpunten rondom vluchtelingenhuisvesting te analyseren;
•contextonderzoek op het AZC Utrecht;
•samenwerking te stimuleren tussen lokale initiatieven en de opvang (COA);
•conclusies van stakeholder, referentie en locatie analyse vertalen naar generieke waarden;
•vanuit die generieke waarde specifieke ruimtelijke interventies formuleren aangestuurd door de ruimtelijke strategie
Researchpaper-ARoeten-MIA2-2020.pdf
Ammie Roeten

Ammie Roeten

03 Juli 1990
  1. Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

    Voor mij is interieurarchitectuur: onderzoeken en ontwerpen vanuit zowel de menselijke blik (het gebruikersniveau) als de grotere omgeving/het geheel (planologie). Ik houd me niet zozeer bezig met de kleur van de gordijnen, wel met diepgaand onderzoek waarmee ik in complexe ruimtelijke opgaven de juiste vragen boven tafel weet te krijgen. Mijn kracht zit ‘m in empathisch ontwerpen en de juiste verbindingen leggen, zowel tussen partijen als op ruimtelijk gebied.

  2. Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

    Of ik nu onderdeel ben van een ambitieus ontwerperscollectief of gemeentes help met uitdagende vraagstukken voor de publieke ruimte: ik wil me ergens als een vis in het water voelen en energie krijgen van de vraagstukken waar ik aan werk en van de mensen met wie ik samenwerk.

  3. Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

    Elk project is maatwerk, er is geen one size fits all en juist dat maakt dit vak zo divers en uniek. Een van de belangrijkste lessen voor mij is: denk eerst alsof alles kan (dream big!) en daarna in het haalbare. En vooral: neem een standpunt in!