Mariëlle Jakobs
Studio tot Stand
Om deze kernwoorden tot uiting te brengen zijn cross-sectorale samenwerkingen van groot belang. Samenwerkingen tussen alle lagen van een zorginstelling, maar ook met de creatieve industrie. Een creatief proces stelt de eindgebruiker altijd centraal en is daarom bij uitstek geschikt binnen de ouderenzorg. Mede door de coronacrisis (COVID-19) is dit thema urgenter dan ooit en samen met stakeholders, zoals diverse woonzorgcentra, SOON en Actiz, wordt een samengesteld, live onderzoeksexperiment opgezet. Naast de problemen die de coronacrisis met zich meebrengt, ontstaat ook het inzicht dat een crisis juist ruimte maakt voor systeemverandering. Dit leidt tot de volgende ontwerpoplossing: een drietal concepten die elkaar versterken en gefaciliteerd worden door mijn eigen onderneming Studio tot Stand:
1: De Online Huiskamer: een digitale omgeving voor mooie verhalen en initiatieven vanuit de ouderenzorg.
2. Het Online Netwerk voor de Ouderenzorg: een digitale omgeving voor een structurele dialoog tussen organisaties en groepen betrokken bij de ouderenzorg. Voor het eenvoudig bij elkaar over de muur kijken en deelnemen aan gesprekken.
3. De Studio's: een online studio van een jaar waarin een zorginstelling toewerkt naar een fysieke studio. Creatieve brainstormsessies voor nieuwe manieren van denken & werken en het stimuleren van cross-sectorale samenwerkingen staan centraal. Zowel met de creatieve industrie als alle lagen binnen een zorginstelling.Er wordt in een jaar gewerkt aan het opbouwen van een fysieke studio. Daarna bestaan beide studio's naast elkaar.
De kernwaarden luisteren, vertrouwen en samenwerken komen sterk in de ontwerpoplossing naar voren. Daarnaast is de onderneming Studio tot Stand dusdanig opgezet, dat zij een duurzaam toekomstperspectief heeft. Belangrijke stakeholders zijn en blijven betrokken bij Studio tot Stand en er is interesse gewekt voor meerdere samenwerkingen.
-
- Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?
Na drie jaar werkervaring te hebben opgedaan als designer binnen de grafische- en evenementenbranche, besloot ik mijn creativiteit niet enkel meer voor deze, vaak commerciële, projecten in te zetten. De ervaring met creatief denken deed mij doen beseffen dat hierin meer mogelijk is dan enkel mooie ontwerpen maken. Ik nam dan ook ontslag bij mijn werkgever en besloot de opleiding Kunst en Economie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht te volgen. Hier leerde ik mijn creativiteit in te zetten voor complexe, maatschappelijke uitdagingen. Zo draagt een creatief proces bij aan het stimuleren van nieuwe manieren van denken en werken, het zien van nieuwe invalshoeken en staat het dicht bij de mens. Deze aspecten maken creatieve manieren van werken bij uitstek geschikt voor maatschappelijke organisaties, bijvoorbeeld binnen de zorg. Dit resulteert binnen deze organisaties in een manier van werken die juist nu van cruciaal belang is en past binnen de huidige tijdsgeest.
Tijdens de diverse projecten voor sociaal maatschappelijke vraagstukken waarvoor ik mij heb ingezet, ben ik vaak geraakt. Zo staat één van de projecten, Zeg lieverd, ook op persoonlijk vlak dicht bij mij. Dit project speelde zich af binnen het woonzorgcentrum van mijn oma van 97 jaar. Middels Design Thinking deden we onderzoek naar een meer dementie vriendelijke samenleving. De creatieve werkwijze is ontzettend leerzaam geweest voor de organisatie van het woonzorgcentrum en de resultaten bij de ouderen zelf, waren steeds opnieuw ontroerend om te zien. De uitkomst van dit project is een communicatietool die ondersteuning biedt aan ouderen met dementie, hun naasten en/ of verzorgenden. We zijn hiermee nog altijd actief.
Meer van dit soort projecten volgden en al snel richtte ik de onderneming Studio tot Stand op. Een onderneming als brug tussen de creatieve industrie en maatschappelijke organisaties. De waarde die daarbij ontstaat voor kwetsbare groepen binnen onze samenleving is groot. Dankzij creatieve invalshoeken, maar ook door alle betrokken lagen een stem te geven. Binnen de projecten van Studio tot Stand staan cross-sectorale verbindingen dan ook altijd centraal. Evenals luisteren, vertrouwen en samenwerken. Wanneer ik met Studio tot Stand kan bijdragen aan het net een beetje mooier of beter maken van de wereld of een stukje daarvan, dan ben ik tevreden. - Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?
Binnen veel organisaties is inmiddels bekend wat de waarde is van een samenwerking met de creatieve industrie. Helaas zijn de projecten die rondom deze gedachte worden opgezet vaak eenmalig. Met Studio tot Stand wil ik een structurele dialoog en samenwerking tot stand brengen tussen maatschappelijke organisaties en de creatieve industrie. Met mijn werkervaring als designer binnen de creatieve industrie én als projectmanager van sociaal maatschappelijke projecten, ben ik met Studio tot Stand in staat de brug te vormen die mist.
De komende vijf jaar wil ik zo veel mogelijk sociaal maatschappelijke organisaties aan Studio tot Stand verbinden en hen stimuleren in nieuwe manieren van denken & werken, passend bij de huidige tijdsgeest. Ik wil samen met hen vraagstukken vanuit de organisatie aanpakken, waarbij cross-sectorale verbindingen, luisteren, vertrouwen en samenwerken voorop staan. De verhalen voortkomend uit de projecten wil ik de wereld inbrengen, zodat steeds meer organisaties gestimuleerd worden om op deze manier aan de slag te gaan. Zo hoop ik daadkracht en risicobereidheid bij deze organisaties te stimuleren, iets wat nu vaak nog mist en een project soms net niet goed op gang brengt. Met Studio tot Stand bied ik daar graag ondersteuning in. - Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?
Het belangrijkste wat ik heb geleerd tijdens de opleiding Kunst en Economie is het inzetten van creativiteit voor maatschappelijke vraagstukken. Creatieve denkwijzen zoals Design Thinking en Frame Innovation bieden daarin ondersteuning. Het loslaten van huidige patronen is daarbij belangrijk, maar lang niet altijd eenvoudig. Een creatief proces getuigt van lef, daadkracht en vertrouwen op het verkrijgen inzichten. Inzichten die in eerste instantie nog ver weg lijken. Ik vind het fijn om organisaties die minder bekend zijn met deze werkwijzen ondersteuning te bieden. Vanuit die ervaring heb ik geleerd hoe ik de belangrijkste lessen vanuit deze opleiding, overbreng naar groepen en organisaties die deze inzichten het hardst nodig hebben.
- Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.
Projectmanager - Zeg lieverd
Minor - Art For Social Change / Frame Innovation
Stage/ eigen project - Fort van de Verbeelding
Voorzitter - Opleidingscommissie Kunst & Economie
Eigenaar - Studio tot Stand