Dit project vindt de basis in een plek die ik vaak passeerde en die mijn aandacht trok vanwege zijn kille en rauwe karakter: het industriële randgebied van de stad Utrecht. Het was echter ook een plek die ik altijd vluchtig tot mij nam en waarvan ik banale kenmerken nauwelijks op mij liet inwerken. In mijn werk focus op materiële fragmenten die voor mij kenmerkend zijn in de manier waarop de fysieke ruimte zich in dit periferische gebied aan mij vertoond.

Ik verdiep mij in kunstmatige steenachtige materialen, zoals beton, die als bouwmateriaal worden gebruikt en de basis vormen voor objecten die ik heb aangetroffen in dit stedelijke randgebied. Deze objecten zijn het fundament van de fysieke ruimte die zich hier aan mij vertoont.

In fotografisch beeld haal ik dit soort objecten uit de oorspronkelijke context en verplaats ze naar mijn werkplek, waar ik in prints de schaal en material- iteit verander. Door de prints weer terug te plaatsen in de oorspronkelijke omgeving gaan de objecten die er op staan een nieuwe relatie aan met de plek en ontstaat er een contrast tussen het materiaal op mijn werkplek en het materiaal in de oorspronkelijke ruimte. Op deze manier speel ik met de schaal van het werk en de objecten in relatie tot de plek van oorsprong en ontstaat een spanning tussen werkelijkheid en niet werkelijkheid.
02_daanrusscher.jpg
06_daanrusscher.jpg
05_daanrusscher.jpg
08_daanrusscher.jpg
15_daanrusscher.jpg
14_daanrusscher.jpg
09_daanrusscher.jpg
04_daanrusscher.jpg
13_daanrusscher.jpg
_DSF0606.jpg
Daan Russcher

Daan Russcher

26 januari 1995
 1. Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

  In mijn projecten spits ik mijn onderzoek toe op mijn ervaring van de ruimtelijke verschijning van plekken die ik aantref in stedelijke gebied. Ik focus op vrij banale materialen en objecten die ik hier aantref en doordat mijn persoonlijke ervaring centraal staat in mijn werk, creëer ik een beeldend document dat een andere blik op de traditionele beeldvorming van gebieden laat zien.

  Ik start mijn onderzoek vaak door mij te verdiepen in een specifieke plek door middel van literatuur en andere documenten. Vervolgens hanteer ik tijdens het maakproces een intuïtieve werkwijze, waarbij ik registreer wat ik aantref, maar ook de regie in handen neem door een eigen interpretatie van deze waarneming te vormen. Mijn beelden zijn te herkennen aan een strakke kadrering en uitgedachte composities.

 2. Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

  Ik hoop in de toekomst te kunnen werken als autonoom kunstenaar, waarbij mijn werk terecht komt bij zowel architectuur gerelateerde instituten als musea en galeries. Het lijkt me super cool om een solo-tentoonstelling gehad te hebben en een publicatie te hebben uitgebracht, om zo mijn werk en mijn kijk op de wereld ook te delen met de wereld.

 3. Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

  Het belangrijkste wat ik heb geleerd op de kunstacademie is om verder te kijken dan waar mijn blik normaal stopt. Het waarnemen is een eerste stap, die waarneming vervolgens interpreteren en dat uitdrukken in beeld is iets dat ik als een hele waardevolle les heb ervaren.