Ik geloof dat familie een van de belangrijkste dingen is in het leven. Familie is in dit geval een breed begrip. Ik geloof namelijk dat je ook vrienden en mensen die dicht om je heen staan als familie kan zien. Gedrag en emoties kunnen vaak herleid worden tot de dynamiek die binnen een familie bestaat of heeft bestaan in het verleden. Bepaalde vragen die dan bijvoorbeeld gesteld worden, zijn:

- Hoe zijn de banden met jouw ouders?
- Welke eigenschappen van je voorouders zie je nu terug?
- Welke invloed hebben die eigenschappen op jouw huidige relaties?
- Welke invloeden uit jouw omgeving vormen jou?

Omdat ik mensen wil helpen om deze vragen te beantwoorden, ben ik Design Praktijk gestart.

Soms heb je op jonge leeftijd al iets meegemaakt wat af en toe zorgt voor een error in je brein. Jouw voorouder heeft iets meegemaakt wat generatie op generatie wordt doorgegeven. Je kan je vinger er niet op leggen. Je merkt dat er wat aan de hand is. Je komt bij een therapeut terecht en je begint aan jouw verborgen verhaal.

Tijdens de therapeutische sessies kan er gebruik worden gemaakt van een familieopstelling. Tijdens de opstelling kan je personen of voorwerpen plaatsen in een ruimte. Die ruimte kan op tafel zijn, maar ook in een kamer. Tijdens een dergelijke sessie probeer je het verborgen verhaal naar boven te krijgen. Voor de sessie kan je kiezen uit verschillende benaderingen. Design Praktijk is hier een van. Een nieuwe vorm van familieopstellingen die je letterlijk in een persoonlijk jasje kan steken.

Design Praktijk bestaat uit een objectenfamilie. De familie heeft verschillende vormen met verschillende vullingen en jassen. Tijdens de sessie koppel je jouw eigen familie aan die van Design Praktijk. Dit doe je door de objecten aan te raken, zodat je een feeling krijgt met het product. Daarnaast kan je kiezen uit een andere jas voor het object.

De objecten zien er soms anders uit dan ze aanvoelen. Dat zorgt voor een verrassend effect. Het project is zacht van uitstraling en toegankelijk voor een ieder die van aanraking houdt. Het verrassende effect zorgt voor nieuwsgierigheid naar meer. Elk object heeft ook een andere structuur en dus ook een andere feeling.

Dit is het doel van Design Praktijk. Zorgen dat je tijdens de therapeutische sessie op een nieuwe manier wordt getriggerd, niet alleen met je emotie, maar ook met je zintuigen. Een extra dimensie.

Ontdek Design Praktijk
IMG_1151.jpg
Model: Malika Weima
IMG_1159.jpg
IMG_1358.jpg
IMG_1308.jpg
Model: Rowan Boeijen

Extra project: Blue Flamingo

Blue Flamingo is ontstaan tijdens de laatste periode van het afstuderen. Tijdens mijn nieuwe onderzoek naar verschillend design vielen me meerdere dingen op.

Ik ben erg benieuwd naar onbekende bedrijven en ontwerpers. Daarom ben ik veel te vinden op social media. Vooral Instagram is een favoriet. Er komen veel mooie foto’s voorbij van veel verschillende ontwerpers, maar vaak wordt de ontwerper van het object niet vermeld of is het onduidelijk van welk bedrijf de foto oorspronkelijk is. Doordat ik graag een eigen archief wilde hebben van designers die mij inspireren, ben ik Blue Flamingo gestart. Blue Flamingo is een platform waar ik zelf inspiratiebeelden op post, mét de naam van de designer en de productnaam. Hiermee creëer ik overzicht voor mezelf.

Een andere reden om Blue Flamingo te starten, is dat ik mijn eigen werk op een platform wilde kunnen plaatsen. Het account groeit snel en af en toe komt er al een aanvraag binnen van een bedrijf om gepost te mogen worden.

Uiteindelijk is het mijn doel van Blue Flamingo een community te maken. Een account waar een geselecteerde groep op post en die het account beheert. Natuurlijk gericht op design met soms ruimte voor eigen werk.

Check Blue Flamingo op Instagram
Schermafbeelding 2020-06-09 om 13.37.57.png
Esther Feenstra

Esther Feenstra

02 april 1994
 1. Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

  'Een echt Esther-project.' Een project dat uitstraalt wie ik ben. Dat is wat mensen over mijn werk zeggen. Ik vind dit het beste compliment dat je kan krijgen. Maar: wat is ‘een Esther-project'?

  Als ontwerper ben ik graag bezig met de mens. Niet zozeer de biologische kant hiervan, maar juist meer de psychologische kant. Ik houd ervan om een wisselwerking te hebben met de gebruiker. Een ontwerp of project dat zorgt voor interactie of juist alleen iets uitlokt, in plaats van dat het zelf iets doet. Ik wil dat mijn bezoekers iets nieuws beleven en met een verhaal thuis kunnen komen. Iets wat ze getriggerd heeft.

  Hoe maak je grijpbaar wat zich afspeelt in het onderbewustzijn? Hoe kan je een eenheid binnen een groep vormen? Is er sprake van een community nadat je gebruik heb gemaakt van mijn ontwerp? Zit iedereen in mijn team op zijn plek? Dit zijn een aantal vragen die mij bezighouden tijden de processen waarbij ik betrokken ben als product designer, conceptontwikkelaar, projectleider en ruimtelijk ontwerper.

  Zo ontwikkelde ik Design Praktijk, waarbij ik voor de psychotherapie een nieuwe familieopstelling ontwierp. Een methode voor therapeuten om sessies een extra verdieping te kunnen geven. Ook startte ik een platform op social media, waar ik designers en beginnende ontwerpers een podium wil geven voor hun projecten. Mijn werk als ontwerper is heel divers en ik houd ervan om te experimenteren en bij de ontwerpfase en de verdere ontwikkeling te kijken wat er nog meer op tafel komt aan ideeën, oplossingen en andere invullingen.

 2. Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

  De komende vijf jaar zou ik graag bij een team aan de slag willen als projectleider of manager. Het zou perfect zijn als dit in de creatieve sector mogelijk is. Hier ligt mijn hart. Ik ben klaar om nieuwe dingen te leren in deze veelzijdige branche.

 3. Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

  Tijdens mijn studie heb ik geleerd dat ik niet alleen maar een ontwerper ben, maar dat ik ook geschikt ben als projectleider. Ik houd ervan om overzicht te hebben tijdens projecten en in samenwerkingen te kunnen zien waar iedereen het best op zijn plek is. Dit heb ik verder ontwikkeld tijdens een aantal seminars binnen HKU. Daarnaast heb ik tijdens mijn minor Event Management in Groningen geleerd hoe ik als projectleider en manager aan de slag kan gaan.

 4. Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

  Ontdek mijn portfolio