Ook in de kunsten en de creatieve industrie worden digitale middelen steeds meer ingezet. Voor veel makers is technologie inmiddels een vertrouwd onderdeel van het productieproces. Toch worden nieuwe technologieën nog weinig ingezet op het gebied van educatie en publieksparticipatie. Vanuit deze gedachte heb ik een onderzoek ontworpen en uitgevoerd, dat heeft geleid tot de ontwikkeling van een nieuw digitaal platform. Het doel: de impact van een bezoek aan een culturele instelling te vergroten.
BEYOND-Art Flyer.png
Technologie raakt iedere dag meer verweven in ons dagelijks leven, maar de culturele sector gaat hier nog niet volledig in mee. Natuurlijk zijn er al uitvoeringen livestream te volgen en zijn er virtuele rondleidingen beschikbaar, maar dit is naar mijns inziens echter nog maar een greep uit alle mogelijkheden. Het feit dat digitale middelen binnen deze sector nog relatief weinig worden ingezet op het gebied van verbinding, reflectie en betrokkenheid van het publiek, werd ook opgemerkt door Stichting Digitaal Erfgoed Nederland (DEN). Zij schreven daarom een oproep uit voor kunstenaars en kunstinstellingen, waarin werd gevraagd om ideeën voor het inzetten van digitale toepassingen binnen de cultuursector. Mijn Meesterproef, welke is ontwikkeld in samenwerking met IMPAKT Centrum voor Mediacultuur in Utrecht, was een van de drie winnende ideeën van deze open call. De titel luidt: IMPAKT Beyond.

Vanuit de visie dat het belangrijk is dat de culturele sector niet achterblijft bij de technologische revolutie, heb ik een nieuw digitaal platform ontwikkeld om de betrokkenheid van bezoekers bij de programmering van een culturele instelling te vergroten. Ik heb mij hierbij specifiek gericht op de beleving voor, tijdens en na het bezoeken van een (kort) evenement.

Het doel van mijn Meesterproef was niet enkel het schrijven van een adviesrapport, maar het ontwikkelen van een betrouwbaar en waardevol platform dat daadwerkelijk te gebruiken zou zijn. Het platform heeft vorm gekregen in de vorm van een app en website. Het resultaat stelt gebruikers in staat om zich onder andere met behulp van nieuwe technologieën en features te verdiepen in de programmering van IMPAKT. Daarnaast is er een systeem ontwikkeld dat ook andere culturele instellingen in staat stelt om hun content te uploaden, zodat er een universeel platform ontstaat waarbij meerdere presentatie-instellingen in Nederland van deze dienst gebruik kunnen maken. Tot slot is er een begin gemaakt met het opzetten van een stabiele samenwerking met onderwijsinstellingen zodat zij onderzoek dat aansluit bij de thema's van bijvoorbeeld IMPAKT, via het platform kunnen presenteren.
BEYOND-Art Mockup.png
ONDERSCHEIDENDE ASPECTEN

Er zijn drie aspecten van IMPAKT Beyond die ervoor zorgen dat het platform anders is dan alle bestaande producten en diensten op de markt. Hieronder leest u op welke punten, los van technologische functionaliteiten, Beyond zich als platform onderscheidt.

1. Eenmalig inloggen:
Het uitgangspunt van IMPAKT Beyond was om een platform te ontwikkelen dat het publiek instaat stelt om met slechts één keer inloggen toegang te krijgen tot zowel de Beyond-app als website, en daarmee tot de collectie van een reeks aangesloten culturele instellingen. Dit maakt Beyond een app met meer waarde dan een applicatie die eenmalig wordt gedownload, maar door het publiek wordt verwijderd bij ruimtegebrek op de telefoon.

2. Van de kunstsector voor de kunstsector:
Met IMPAKT Beyond wordt een uitgebreid aanbod van interactieve features aangeboden, ontwikkeld door de kunstensector voor de kunstensector en haar publiek, dat we kennen, willen verbinden en waar we dagelijks mee communiceren.

3. Onderzoek en educatie:
Ten slotte is samengewerkt met diverse (kunst) hogescholen en universiteiten. Dit stelt IMPAKT Beyond in staat om haar gebruikers (wetenschappelijk) onderzoek aan te bieden en zo de impact en diepgang van een artistiek werk dat we beheren en exposeren te vergroten. Daarnaast biedt zo'n samenwerkingsverband collega's in het onderwijs de mogelijkheid om hun werk op een nieuwe plaats te publiceren en krijgen beide partijen de kans om samen te werken aan vraagstukken waar we ons beiden mee bezighouden.
Wireframes IMPAKT Beyond.pdf
Wireframes voor IMPAKT Beyond, ontwikkeld door ontwerp- en ontwikkelstudio Van Leeuwen & Van Leeuwen.

BEYOND > ART

In dit onderzoeksrapport neem ik u mee door de laatste fase van mijn afstudeertraject. Hierbinnen heb ik onderzoek gedaan naar het ontwikkelen van een online platform voor IMPAKT Centrum voor Mediacultuur, waarmee de betrokkenheid van hun bezoekers voor, tijdens en na een kort event kan worden vergroot. Het document bestaat uit zes hoofdstukken, waarin u in chronologische volgorde leest over het hele proces dat ik heb doorlopen, van de aanpak tot de uitvoering tot de bijbehorende reflectie.
DevelopDeliver_Rapport_bomulder.pdf
Bo Mulder

Bo Mulder

10 December 1997
Volg
  1. Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

    Ik ben een denker met het verlangen om te doen, een organisator met een onbedwingbaar verlangen om te maken.

    De afgelopen twee jaar ontwikkelde ik een fascinatie voor de versmelting van kunst en technologie. Ik heb mijzelf uitgedaagd door een onderzoek te ontwerpen en uit te voeren op het gebied van het gebruik van digitale toepassingen binnen de culturele sector. Ik beschouw het onderwerp van mijn afstudeeronderzoek niet als definitieve keuze voor een toekomstig vakgebied, ik heb namelijk ook een enorme passie voor dans, circus en performances in de publieke ruimte. Kunstvormen die op het eerste gezicht niet aan lijken te sluiten bij mijn afstudeeronderwerp, maar het is juist de mogelijke combinatie die mij zo fascineert. Hoe kunnen we dans, een kunstvorm die veelal wordt geassocieerd met de pure uiting van emotie en menselijkheid, combineren met technologie, welke in zekere zin als koud, emotieloos, en onmenselijk wordt ervaren?

  2. Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

    Dat vind ik een moeilijke vraag. Ik zou het kunnen googelen, ‘voorbeelden ambities’, dat heb ik vast wel eens gedaan. Ik ben aan de opleiding begonnen met de intentie om mij te specialiseren in theatermanagement. De afgelopen jaren kwam ik echter in aanraking met een enorme diversiteit aan kunstvormen, waardoor ik mij heb ontwikkeld als professional binnen meerdere creatieve werkvelden.

    Ik ben mij de afgelopen jaren heel bewust geworden van het feit dat alle vormen van kunst zo veel meer zijn dan enkel ‘amusement’. Ik ben ervan overtuigd dat de culturele sector een van de belangrijkste spelers is in het aanpakken van de maatschappelijke opgaven, oftewel 'wicked problems', waar we mee te maken hebben. De kracht van de sector is naar mijns inziens onmisbaar in het bereiken en betrekken van alle mensen in de samenleving, iets waar ik in een toekomstige functie graag aan bij zou dragen.

    Ik vind het belangrijk om waarde toe te voegen en onmisbaar te zijn binnen een organisatie. Uiteraard ben ik bekend met Cultureel Ondernemerschap, maar ik heb mijzelf nooit gezien als een zelfstandig ondernemer. Hoewel mijn hart bij de culturele sector ligt, sta ik daarom ook open voor een intellectuele uitdaging binnen sectoroverschrijdende initiatieven of in een totaal andere branche in het binnen- of buitenland.

  3. Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

    Gedurende mijn studie aan de HKU heb ik geleerd om nieuwsgierig, enthousiast en niet bang te zijn. Daarnaast denk ik dat het belangrijk is om open te staan voor ideeën en werkwijzen van anderen, maar ook om kritisch en dicht bij jezelf te blijven. Ik heb ervaren dat het essentieel is om ook buiten de muren van de school aan de slag te gaan. In het werkveld zelf heb ik minimaal net zoveel kennis, vaardigheden en interessante contacten opgedaan. Ik kwam de afgelopen jaren in heel veel verschillende situaties terecht waarin ik buiten mijn comfortzone heb moeten treden en maakte niet alleen op professioneel, maar ook op persoonlijk vlak een enorme groei door.

  4. Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

    • Danser in de interactieve performance Rainmaker (Studio BOOX) als onderdeel van het Zeecontainerprogramma op Over het IJ Festival (2019).
    • Danser/performer in Bodies in Urban Spaces (Cie. Willi Dorner, AUS) in Den Bosch (2018) en Hannover (2019).
    • Stage bij Stichting Rotterdam Circusstad (januari - juli 2018), een stage op zowel zakelijk als artistiek gebied, met als eigen projecten:
    - Het plannen en coördineren van de 'Stadsparade': meerdere korte circusvoorstellingen in het centrum van Rotterdam en op 46 basisscholen in de stad.
    - Het organiseren en begeleiden van de 3-daagse bijeenkomst voor het internationale circusnetwerk Circostrada.
    • Internationale onderzoeksminor bij MANIFESTA, de Europese biënnale voor hedendaagse beeldende kunst, in Palermo, Italië (oktober - december 2017).