In mijn project 'The Cocoon' wil ik je fantasie laten spelen.

Laat je verbazen over de kleuren, het licht en het materiaal. Creëer je eigen wereld bij het beeld.

Wat is het? Leeft het? Waarom is het hier?

Laat je fantasie los op de wereld en geniet van de beelden.
foto2.jpg
foto3.jpg
Wat denk je? Klopt jouw fantasie met mijn verhaal?
In het verhaal maak je kennis met de Wasmot. De Wasmot is een rups die plastic eet. Er zijn onderzoeken gedaan naar of de Wasmot plastic kan verteren. Het is nog niet duidelijk wat er precies gebeurt met het plastic wat deze rups eet.

We springen even naar de toekomst,
De Wasmot is gekruist met een aantal andere soorten rupsen zoals de Sint-jacobsvlinder, het Klein koolwitje en de Monarchvlinder. Deze rupsen hebben het instinct overgenomen om plastic te eten maar zijn niet in staat dit te verteren. Tijdens het verpoppen wil de rups dit uit zijn lichaam hebben. Hij maakt hierdoor zijn cocon van het plastic. Het is een sterk materiaal wat veel bescherming geeft en zo heeft hij een schoon begin als vlinder.
Ik heb het altijd belangrijk gevonden mijn fascinatie in projecten te laten zien en hierin een maatschappelijk thema mee te nemen. Zo heb ik in dit project gebruik gemaakt van mijn fascinatie voor evolutie en dieren en het maatschappelijke thema de plastic soep.

Ik ben begonnen met het schrijven van verhalen waarin deze thema’s terug kwamen. Schrijven geeft mij vrijheid mijn fantasie los te laten. Na het maken van deze verhalen spraken de coconnen het meest tot de fantasie en heb ik deze gekozen voor mijn project.

Ik wil in mijn project laten zien dat wij de natuur beïnvloeden. Hier zit geen negatieve of positieve mening van mij aan vast. Plastic is een materiaal wat de natuur in de weg zit maar in dit project komt er ook iets heel moois uit. Het enige wat ik belangrijk vind is dat je weet dat je hier invloed op hebt.

Veel onderzoekers zijn bezig met de volgende stap van evolutie maar ik denk dat natuur zijn eigen weg zoekt. In dit project laat ik mijn versie zien van een van de miljoenen mogelijke volgende evoluties. En mocht je nou denken, ‘dit kan toch helemaal niet’. Ik denk dat de natuur heeft bewezen dat hij alles kan. Kijk maar eens naar het overleven van vissen op land. Ik denk niet dat iemand voorspeld zou kunnen hebben dat dit een mogelijkheid was.
Michelle Huveneers

Michelle Huveneers

25 juni 1997
 1. Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

  Ik laat in mijn werk mensen nadenken over verschillende maatschappelijke thema's die mij fascineren. Dit heeft vooral te maken met natuur en evolutie. Door het gebruik van veel onderzoek wil ik een geloofwaardig toekomstscenario neerzetten waarmee de fantasie wordt geprikkeld. Ik wil dat je dit kan onderzoeken op een interactieve en spelende manier.

 2. Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

  Ik wil graag blijven groeien in een klein team dat zich bezighoudt met interactieve leermiddelen. Zo zou ik het liefst in de museumindustrie terechtkomen. Daarnaast hoop ik voor mijzelf te blijven maken en groeien.

 3. Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

  Het belangrijkste wat ik in mijn studie heb geleerd is om niet bang te zijn. Bang voor wat anderen van je werk vinden en daardoor geen stappen maken. Daarin is het voor mij heel belangrijk geweest om fouten te leren maken. Fouten kunnen de mooiste stappen zijn en daar moet ik mijzelf ruimte voor geven.

 4. Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

  Met een kleine groep studenten organiseren wij de expositie 'Springplank'. Hier zullen onze werken ook tentoongesteld worden. Wij zitten nog volop in de voorbereidingen maar volg ons op de Instagram pagina 'spring.plank' om op de hoogte te blijven.