Mijn afstudeerproject heb ik gedaan door middel van een stage bij Jebber. Zij ontwikkelen, beheren en verhuren woningen voor studenten en starters. Bij het huidige project, de Kwekerij, liepen ze tegen veel vragen aan en kregen daarom sterk de behoefte een informatieruimte te beginnen.

Tijdens mijn onderzoek ben ik opzoek gegaan naar informatie over het bedrijf en project. Ik zocht naar opvallende punten uit het plan van de Kwekerij. Wat maakt het project uniek? Ik stuitte steeds op dezelfde, soort hexagon, vorm. Deze gebruiken ze bij een deel van de gebouwen, en die wil ik nu terug laten komen in mijn ontwerp.

Nadat ik duidelijk had welke kleuren en materialen ik zou gaan gebruiken, ben ik een onderzoek naar de doelgroep(en) gestart. Deze bestaan uit toekomstige bewoners, omwonenden en geïnteresseerden in de geschiedenis. Mijn verwachting was dat de doelgroepen alleen geïnteresseerd zouden zijn in hun eigen onderwerpen, maar na het onderzoek bleek dit niet het geval. Bijna iedereen gaf aan overal interesse in te hebben.

Hierdoor ben ik aan de slag gegaan met een ontwerp waarbij bezoekers zowel informatie kunnen inwinnen over een specifiek onderwerp als alle onderwerpen (het volledige verhaal). Hiermee geef ik ze de mogelijkheid om alles te bekijken zonder ze te verplichten. De keuze ligt bij de bezoeker.

De bezoekers kunnen in de ruimte vijf zuilen zien, met elk hun onderwerp voorop afgebeeld. Op deze manier krijgen ze meteen een duidelijk overzicht van de verschillende informatie-onderwerpen. Aan de voorzijde van elke zuil is een rolgordijn bevestigd, waardoor de rest van de informatie nog verborgen gehouden wordt. De bezoeker krijgt deze info nadat ze een handeling hebben gedaan (het rolgordijn weghalen).

Binnenin de zuil zijn twee kanten met informatie te bekijken. Deze bestaan voornamelijk uit tekst en worden afgewisseld met een aantal afbeeldingen. Door de QR code onderin de zuil te scannen, komt de bezoeker op een pagina waar extra aanvullende afbeeldingen te bekijken zijn. Om deze rustig te bekijken, kan de bezoeker plaats nemen op één van de zitobjecten. Maar deze pagina is op een later moment ook thuis nog te bekijken en deelbaar via social media.

In de ruimte heb ik een route gecreëerd waarbij elk onderwerp op elkaar aansluit. Hierdoor kunnen bezoekers niet via een andere richting lopen maar volgt iedereen (op anderhalf meter) dezelfde route.
16-06.1.jpg
18-06 2020-06-19 11322000000.png
18-06 2020-06-19 19075800000.png
18-06 2020-06-19 19052400000.png
route2 kopie.jpg
Marijn Fledderus

Marijn Fledderus

31 mei 1997
  1. Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

    Door te zoeken naar unieke en opvallende aspecten van een project én deze te combineren met de belangen van de doelgroep, kom ik tot een ontwerp dat naadloos aansluit bij opdrachtgever en zijn projecten. Deze ontstaan uit combinaties van analoog en digitaal.

  2. Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

    In de toekomst hoop ik mensen met interessante plannen en ideeën een stapje verder te kunnen helpen met het uitwerken daarvan en zo een totaalproject te creëren. Daarnaast vind ik het belangrijk om plannen om te zetten tot een ontwerp dat goed en duidelijk communiceert naar de doelgroep. Dus eigenlijk een win-win 5-jaren plan.

  3. Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

    Dat ik mij niet moet focussen op mijn zwakke punten en onzekerheden. Ik ben niet de enige die onzeker kan zijn over gemaakt werk, ik mag best trots zijn op mezelf!