'Ik heb niks te verbergen.' Deze uitspraak wordt door velen gedaan als het gaat om privacy op het internet. Maar misschien heb je wel wat te beschermen!

Met mijn interactieve installatie 'wait, what?' laat ik jou op een speelse wijze in aanraking komen met een machine die jouw gegevens probeert te verzamelen. Terwijl jij 'lekker een spelletje speelt' gaat 'wait, what' met jouw gegevens aan de haal en komt tot interessante conclusies. Ben jij ook benieuwd wat we over jou weten?
IMG_1364.JPG
IMG_1398.JPG
Als we ons inschrijven voor gratis online diensten denken we bijna nooit na over waarom het gratis is. Als ik niet betaal, wie doet dat dan en wat haalt diegene er uit? De meeste websites en gratis diensten verdienen niet doordat wij op hun site zitten. Ze halen hun geld uit de opbrengsten van advertenties die op de platforms worden geplaatst. Daarnaast verzamelen ze onze gegevens en halen ze daar heel veel conclusies uit. Wij blij: we hebben door advertenties de perfecte nieuwe outfit gevonden. De adverteerder is blij: ze hebben veel geld van ons verdiend doordat ze een advertentie hebben geplaatst. Het online platform waar de advertentie stond blij: zij verdienen geld omdat wij veel tijd op hun site/app doorbrengen en op die advertenties klikken.

Om te zorgen dat wij op meer advertenties blijven klikken zorgen de apps en websites er voor dat hun platform zo aantrekkelijk mogelijk is. Er is altijd iets nieuws te zien en voor je het weet is er weer een uur voorbij. Een bedrijf ontwerpt zijn website in theorie om zo optimaal mogelijk voor zijn klanten te werken. Het is eigenlijk niet handig als ik 4 uur per dag aan mijn telefoon gekluisterd zit, dus ben ik wel een klant van Facebook en Google of slechts een 'werknemer' die niet krijgt betaald en dat niet eens erg vind?

Dat websites je gegevens op het internet verzamelen is niet nieuw. Het gebeurt al jaren. Hoewel weinig mensen echt iets te verbergen hebben, wordt het wel vervelend als je toekomstige werkgever binnenkort kan opvragen bij Facebook wat jouw stemming in de afgelopen maanden was. Of dat je zorgverzekering van Google kan horen dat jij bijna dagelijks in het dorpscafé zit en dat jouw snelheid op de weg hoger ligt dan de toegestane snelheid.

Met mijn installatie wil ik jou aan het denken te zetten over cookies accepteren, gegevens invullen op websites, hoeveel uur je op sociale media platforms besteed en of je er op kan vertrouwen dat een website goed met jouw informatie om zal gaan. Hoewel we nu dus weinig te verbergen hebben, hebben we voor onze toekomst een heleboel te beschermen.
Jorien Aberkrom

Jorien Aberkrom

06 Februari 1997
  1. Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

    Ik ben gefascineerd in het programmeren van electronica. Door middel van interactieve installaties maak ik anderen bewust van de addertjes onder het gras bij het gebruik van technologie. Door met mijn werken te spelen wordt de bezoeker meegenomen in een wereld van telefoonverslaving en privacy. Dit is onder andere te zien in mijn werk ‘wait, what?’, waar de bezoeker na het spelen van een spel wordt geconfronteerd met de persoonlijke gegevens die het spel van hem heeft kunnen verzamelen in de tijd dat er werd gespeeld. Door bij veel mensen bewustzijn te creëren hoop ik dat steeds meer mensen zullen streven naar een veilig digitaal klimaat.

  2. Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

    Ik wil bezig blijven met het bouwen en programmeren van interactieve projecten en hoop daarmee maatschappelijke uitdagingen op de kaart te blijven zetten. Daarbij hoop ik ook steeds nieuwe technieken te leren en te blijven groeien als ontwerper en programmeur.

  3. Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

    Ik heb leren zoeken naar datgene wat ik superinteressant vind, waar ik niet over op kan houden en 's avonds nog over na wil denken. Voor mij is dat programmeren en werken met elektronica. Hier heb ik mij dan ook in gespecialiseerd.