Landdegradatie en het verlies aan biodiversiteit zijn wereldwijde problemen. Om deze problemen tegen te gaan moet ons landschap veranderen in een gezonder, evenwichtiger landschap. Dit kan worden bereikt met regeneratieve landbouw. Om deze verandering echter teweeg te brengen moeten verschillende partijen een rol gaan spelen, zo ook de burgers.
Samen met Wij.land vroeg ik mij af hoe wij ervoor kunnen zorgen dat de burgers deze rol oppakken? Hoe kunnen zij meer verantwoordelijkheid en zorg dragen voor het landschap? En hoe kunnen zij een rol spelen in het implementeren van deze regeneratieve landbouw vorm?

De Wij.land Kunst-Fietsroute creëert verbinding tussen burgers, het landschap en boeren door kunst, kennis en technologie te combineren. Langs de route vind je informatie over regeneratieve landbouw, is er interactie met de boer, en wordt kunst in de vorm van gedichten, soundscapes en Virtual Reality ingezet. Hierdoor ontstaat een emotionele verbinding en het besef dat verandering nodig is. Dit zorgt ervoor dat de burgers zich bewust worden van de rol die zij spelen in deze benodigde verandering van ons landschap. Zij zullen worden geprikkeld om hun rol op te pakken en om zorg en verantwoordelijkheid te dragen om een gezonder, evenwichtiger landschap te creëren.
De Wij.land Kunst-Fietsroute // Concept video // Camera en Edit: Matthijs Westerveld

Op weg naar verbinding tussen burger, land(schap) en boer - de Wij.land Kunst-Fietsroute

Uit vooronderzoek blijkt dat burgers zich niet emotioneel verbonden voelen met ons land(schap) en de boeren. Zonder deze emotionele verbinding en zonder het besef dat er verandering nodig is, zullen de burgers hun rol en verantwoordelijkheid niet oppakken.

De Wij.land-Kunst-Fietsroute informeert, inspireert en brengt kunst, wetenschap en technologie samen om meer burgers te betrekken bij het landschap en om deze emotionele verbinding tot stand te brengen.

Vanuit hier kan worden doorgewerkt naar daadwerkelijke steun vanuit burgers voor Wij.land en regeneratieve boeren, zodat de regeneratieve landbouwvorm vaker in Nederland kan worden geïmplementeerd en er een gezonder, evenwichtiger landschap zal ontstaan.
DevelopDeliver_Meesterproef_LisaRuseler.pdf
Lisa Ruseler

Lisa Ruseler

10 Juni 1995
Volg
  1. Artist statement; wat is je specialisme, wat maakt jouw werk uniek?

    Ik ben een verbinder met een interesse in klimaat- en milieuproblematiek, wetenschap en technologie. Ik wil werken aan een betere wereld en het ontwerpen van oplossingen voor complexe vraagstukken door deze wetenschap en technologie te combineren met kunst en creativiteit. Door te werken aan cross-over projecten en mijn skills als conceptontwikkelaar en netwerker te gebruiken breng ik de creativiteit en kunst bij non-creatieve organisaties. Ik vind het interessant om iets van verschillende perspectieven te benaderen zonder te oordelen en samen te werken met personen uit verschillende disciplines. Daarnaast spreek ik twee ‘talen’ (de zakelijke en creatieve) waardoor verschillende partijen, met hun verschillende perspectieven, tot oplossingen kunnen komen die zij zonder elkaar niet hadden bereikt. Mijn ondernemende geest, grote drive, nieuwsgierigheid, energie en enthousiasme zet ik graag in voor het creëren van een betere wereld.

  2. Wat zijn je ambities? Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?

    Behalve de ambitie om de wereld te zien, te beginnen met India, Mongolië, Japan en Nieuw-Zeeland, wil ik werken aan verschillende projecten met betrekking tot mijn interesses en passies. Mijn ambitie is om mijzelf altijd uit te dagen, te blijven leren en steeds nieuwe projecten aan te gaan.

    Ik wil nu graag meer leren over regeneratieve landbouw en andere innovatieve oplossingen voor het klimaatprobleem, zoals bijvoorbeeld Solar Sharing. Ik zou graag willen werken aan projecten om deze oplossingen meer te implementeren en te verspreiden over de hele wereld. Stiekem is het toch wel een droom om voor Patagonia te werken en daar creativiteit in te zetten voor de projecten met betrekking tot het klimaat.

    Daarnaast is het een droom om mee te werken aan de productie van een ski-, snowboard- of surffilm bij een bedrijf als Teton Gravity Research.

  3. Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?

    De opleiding heeft mij geleerd om te reflecteren op projecten en op mijzelf als professional waardoor ik blijf leren en mijzelf blijf verbeteren. Ook heb ik geleerd verschillende invalshoeken en perspectieven te kunnen innemen om vraagstukken te bekijken en ontwerpoplossingen te ontwikkelen.

    Ik heb mijzelf ontwikkeld als teamspeler maar na dit afstudeerjaar ben ik zekerder geworden in het zelfstandig opzetten en uitvoeren van projecten. Daarnaast heb ik geleerd om de verschillende talen te spreken die van belang zijn als verbinder, om eigenaarschap over mijn project op te pakken en om knopen door te hakken. Tot slot heb ik mijn organisatorische en zakelijke vaardigheden de afgelopen vier jaar verbeterd waardoor ik nu nog beter de zakelijk organisatiekundige partner van een organisatie kan zijn.

  4. Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

    Afgelopen Jaren heb ik gewerkt aan:

    - Verschillende internationale commercials en stills producties bij Bob and Harry productions in Kaapstad, o.a. Somersby en WE Fashion (https://bobandharry.com/commercials/)

    - Een Design Thinking project voor de Rabobank over financiële toekomst en jongeren

    - Outslick Magazine 1.0 (https://outslickmagazine.com/magazine-1-0/). Een offline (en online beschikbaar) magazine die zich focust op vrouwen in de hip hop industrie.

    - De releaseparty voor Outslick 1.0 in het Skatecafé Karin & Yvonne in Amsterdam (met o.a. S10, Meru en Jesse Jayson & Rey Tranquilo